· 

Колір в житті дитини

Вчені вже давно помітили, яке важливе значення для характеристики дитини та її психічного стану має вибір того чи іншого кольору. Психологи в таких випадках використовують так званий кольоровий тест, розроблений швейцарським психотерапевтом  Максом Люшером.

        Білий – колір мрії, чистоти, уособлює світлі почуття.

        Сірий – нейтральний, означає потайливість. Якщо сірий колір не подобається – це показник імпульсивності, легковажності.

        Блакитний – прагнення до психічної рівноваги, вірність, вразливість, прихильність, чистота почуттів.

        Синій – колір неба, духовність, почуття впевненості, меланхолія: дитина, якій подобається цей колір, повинна частіше відпочивати, бо швидко втомлюється. Якщо цей колір не подобається – вона невпевнена в собі, замкнена.

        Зелений – сталість у почуттях, небажання ніяких змін, символ стабільності, впевненості у собі, потреба в самовизначенні, схильність до лідерства, прямолінійність, безкомпромісність. Дитина, якій цей колір не подобається, почувається скривдженою, самотньою.

        Жовтий створює гарний настрій, спокій, засвідчує інтелігентність, передає потяг до спілкування з оточуючими, до незалежності, передає почуття надії. Якщо не подобається колір –  можливе відчуття депресії, невпевненості, небезпеки.

        Жовтогарячий – інтуїтивна особистість, мрійливість; якщо не подобається – лицемірство і потворність.

        Рожевий – колір життя, всього живого та добра. Це – любов, спокій, чисті почуття; не подобається – хвилювання, дратівливість.

        Червоний – потяг до успіху, активність, драматизація переживань, діяльність, сміливість, воля, лідерство, роздратованість. Якщо не подобається – комплекс неповноцінності, страх перед сварками.

        Фіолетовий – тривожність, дитина легко піддається впливу оточуючих, почуття страху, стресова напруга, почуття образи.

        Коричневий – вразливість, хворобливість, поціновування родинних традицій. Якщо не подобається – самолюбство, егоїзм, скритність.

        Чорний – символ зречення, похмуре сприймання життя, невпевненість у собі, схильність до стресу, депресій.

 

      Отже, те, якими кольорами дитина розфарбовує малюнок, може свідчити про її емоційний стан, ставлення до близьких, родини.